Biografie

Erik de Soir is als beroepsofficier verbonden aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie en daarnaast werkzaam als psycholoog, psychotherapeut, hypnotherapeut, craniosacraal therapeut, shiatsutherapeut en meditatieleraar. Hij werd geboren als jongste van vier kinderen in 1965 in Kinshasa (Congo). De Afrikaanse cultuur en de prachtige natuur, maar ook het opgroeien in een land van contrasten en regelmatige conflicten, vormen een aparte leerschool voor zijn leven. Hij ervaart er de krachten van de natuur en de wijsheden van traditionele volkeren. Daarnaast krijgt hij ook een scherpere blik op de pijnlijke kanten van de maatschappij en wordt als jonge kerel geconfronteerd met de gevolgen van geweld, haat en ongelijkheid. De drang naar onafhankelijkheid op dit prachtige continent heeft een hoge prijs voor sommigen. De impact van de trauma’s op slachtoffers van oorlogsgeweld blijven hem bij. Vooral de onmacht en de pijn raken hem diep in het hart en als jonge knaap is hij vastbesloten om iets voor de mensen terug te doen.

Erik de Soir

Op zijn achttiende levensjaar ‘emigreert’ hij naar Belgie om er universitaire studies aan te vatten.
Erik wordt na het slagen in een toelatingswedstrijd aanvaard als kandidaat-officier aan de Koninklijke Militaire School en bouwt een respectvolle carriere uit. Daarnaast werkt hij langzaam maar zeker aan zijn droom; hij voegt zich bij de brandweer- en ambulancedienst van Leopoldsburg, maar studeert enkele jaren later ook af als klinisch psycholoog en bijt zich vast in de traumaverwerking. Op jonge leeftijd is hij reeds een internationaal erkend specialist in deze complexe materie. Naast zijn militaire functie, als coördinator van wetenschappelijk onderzoek in gedragswetenschappen en geneeskunde, investeert hij ontzettend veel tijd in de (vaak vrijwillige) hulpverlening aan getroffenen van rampen en schokervaringen.

Aanvullend coacht hij mensen die zijn hulp inroepen omdat ze het spoor in hun leven bijster geraakten. Hij schetst hen van bij het begin, als in een legende, de te vervullen tocht: samen met hem door een donker en gevaarlijk labyrint, op zoek naar jezelf, maar eenmaal daaruit ben je een andere mens. Zijn lessen zijn intens, écht, en zinderen nog lang na. Kwetsbare slachtoffers groeien onder zijn begeleiding uit tot weerbare mensen en hij helpt hen om de draad van het leven opnieuw op te pakken.

Zijn kennis van het vak en zijn aparte manier van aanpakken werken langs verschillende wegen bevrijdend. Hij leert zijn tochtgenoten om zich vrij te voelen als een vogel. “Niets moet” en “ik wil”; als je écht iets wil bereiken werkt het universum samen opdat het zou lukken. Iedereen heeft ergens in zijn leven een moeilijke periode, met kracht en moed kan je je pad opnieuw vinden en voortgaan in het leven.

Zijn functie en levensdoel creëren mooie kansen om de hele wereld rond te vliegen en zo maakt hij kennis met vele culturen; van de Maori’s in Nieuw-Zeeland en de Aboriginals in Australië tot de Maya en Azteken afstammelingen in Latijns Amerika. Elke reis leert hem nieuwe wijsheden en waarden en de boeken die hij schrijft worden in verschillende talen veel gelezen. Hij reist van congres naar universiteit, van hotel naar vlieghaven. Zijn leven bruist van energie en zijn agenda is af en toe een driedimensionele puzzel, maar bij momenten trekt hij zich ook stil terug in zijn eigen bestaan om verder te bouwen aan zijn levenspad. Samen met zijn vrouw en hun gezamenlijke vijf kinderen bouwt hij gedreven verder aan het boeddhistische ‘achtvoudige pad’. Vrije gezinsmomenten worden veelal opgevuld met actieve sportbeoefening of intense rust-beleving en meditatie.

Een Mexicaanse sjamaan typeerde hem ooit als “arend” en dat is in traditionele culturen een grote eer. Een ontmoeting met Erik de Soir blijft je bij; een typerende combinatie van een persoonlijkheid, met kracht en vastberadenheid, straalt af op de wijze waarop hij in het leven recht op zijn doel afgaat. Hij durft raad vragen aan anderen en staat open om bij te leren, ook van mensen die hij zelf coacht. Niemand is onfeilbaar en in die wijsheid toont hij dat ook elke vogel zijn zwakheden kent. Voor veel mensen is hij dan ook een groot voorbeeld en een waardevolle vriend.

Zijn motto luidt:

Vlieg, je bent vrij als een vogel. Geniet van het leven. Leef je legende. Iédereen is het waard om iémand te zijn.